Το Paintball είναι ένα συμμετοχικό ομαδικό άθλημα όπου οι ομάδες προσπαθούν να βγάλουν η μια την άλλη από το παιχνίδι με τη χρήση πλαστικών σφαιριδίων που περιέχουν χρώμα και εκτοξεύονται από όπλα τροφοδοτούμενα με αέρα. Τα σφαιρίδια περιέχουν χρώμα που είναι ειδικό υδατοδιαλυτό και μη τοξικό, και το οποίο δεν αφήνει κανένα ίχνος στα ρούχα ή το δέρμα μετά το πλύσιμο.

Υπό την προϋπόθεση ότι οι παίκτες ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας, το paintball είναι ένα ασφαλές άθλημα. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του αθλήματος και η συμμετοχή σας έχει να κάνει με την ολοκλήρωση ενός στόχου, όπως κατάληψη ή ανακατάληψη μιας καθορισμένης περιοχής ή ανάκτηση κάποιας σημαίας ή την εξολόθρευση συγκεκριμένων παικτών/ αντιπάλων.

Ακόμη και εκείνοι που προπονούνται σε μια τακτική βάση μπορούν να επωφεληθούν από το paintball, αφού μπορεί να τους προσθέσει ποικιλία και να τους βγάλει από τη ρουτίνα της προπόνησής τους. Άλλωστε θεωρείται, ότι ακολουθώντας μια ρουτίνα στη προπόνησή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αποβεί λιγότερο αποτελεσματική με το χρόνο.

Οφέλη για την υγεία

  • Βελτιώνει την υγεία των πνευμόνων σας.
  • Εκτός από την καύση περισσότερων θερμίδων, η τακτική σωματική άσκηση μέσω paintball μειώνει επίσης τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, της αρτηριακής πίεσης και της κατάθλιψης.
  • Εκτός από την σωματική άσκηση, το paintball προσφέρει επίσης οφέλη για την ψυχική υγεία.

Άλλα οφέλη

  • Είναι  πολύ ευχάριστο παιχνίδι. Η έκκριση αδρεναλίνης που προέρχεται απο το τρέξιμο εντός του πεδίου διεξαγωγής του παιχνιδιού και στοχεύοντας τους αντιπάλους με σφαιρίδια βαφής, κάνει τους ενήλικες να αισθανθούν ξανά σαν παιδιά.
  • Προωθεί την ομαδική εργασία και την ηγεσία
  • Το Paintball απαιτεί πολύ τρέξιμο και κατά συνέπεια παρέχει μια πλήρη προπόνηση για όλο το σώμα..
  • Περιττό να αναφερθεί ότι το paintball συμβάλλει αποφασιστικά στην απώλεια βάρους. Η έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού paintball μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας και να τονώσει τον μεταβολισμό.
  • Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταπολεμήσετε τον εκνευρισμό που σας προκαλεί η καθημερινότητα και να εκτονωθείτε, χωρίς όμως τον κίνδυνο να «πληγώσετε» άλλους ανθρώπους, είναι ένα έντονο παιχνίδι paintball.

Χρήσιμες συμβουλές

Μια καλή διατροφή είναι σημαντική όταν παίζετε paintball. Οι παίκτες πρέπει να τρώνε υγιεινά τρόφιμα και πίνουν πολλά υγρά, όπως νερό, μαζί με άλλα ενεργειακά ποτά, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Σε ποιους απευθύνεται

Ακόμα κι αν συγκαταλέγεται στα extreme sport, το paintball είναι μια δραστηριότητα που μπορείτε να απολαύσετε με τους φίλους σας και την οικογένεια σας. Επίσης, απευθύνεται σε εταιρείες που επιθυμούν να προωθήσουν στους εργαζόμενους τους την κουλτούρα της ομαδικής εργασίας και να προάγουν τις δεξιότητες ηγεσίας.

Τι πρέπει να θυμάστε

Επειδή κατά κανόνα το παιχνίδι διεξάγεται σε ένα διαμορφωμένο χώρο στη φύση και κατά συνέπεια θα έρθετε σε άμεση επαφή με χώμα, χόρτα, κλαδιά, δέντρα κ.α., θα πρέπει να είστε ντυμένοι με πρόχειρα ρούχα, άνετα και ελαφριά, και σίγουρα μακριά για να μην υπάρχει εκτεθειμένο μέρος του σώματός σας.

Οι ομάδες συνήθως απαρτίζονται από 6-8 παίχτες (μικρές) ή 12-14 παίχτες (μεγάλες).

Που και πως

Το μόνο που χρειάζεστε είναι να φτιάξετε την ομάδα σας και να επιλέξετε τις εγκαταστάσεις που θα διεξάγετε τον αγώνα, όλα τα υπόλοιπα θα τα φροντίσουν οι ειδικοί.

Πηγή: http://www.lifeon.gr/